Ez is Nevtud! podcast

Ez is Nevtud! - a Neveléstudományi Intézet podcastja

Ha érdekel az oktatás, a neveléstudomány, a felsőoktatás, az egyetemi élet, akkor kattints az ikonra és hallgasd meg a Neveléstudományi Intézet podcastját!

 

Egy értelmes oktatási reformba be kell vonni a pedagógusokat (a beszélgetés hossza: 40:43 p)

Varga Júliával és Polónyi Istvánnal beszélget Fehérvári Anikó a tanárhiány okairól, a bérekről, tanárképzésről, rekrutációról, a tanárképzésre jelentkezők számának és tudásának alakulásától, s arról is hogyan és hol tűnnek el a pedagógusok képzés- és településtípusonként.

Az adáshoz kapcsolódó ajánlott olvasnivalók:

 • Eric Hanushek: A simple and complete solution to the learning loss problem (2022, November)
 • Educatio 2023/1. száma (hamarosan online elérhető)

  Az angol nélkül ma már nem lehet boldogulni (a beszélgetés hossza: 33:22 p)

 • Tényleg jobban tanít egy anyanyelvi nyelvtanár?
 • Hogyan vált az angol világnyelvvé?
 • Hol történik a nyelvtanulás?
 • Megtörik-e valaha az angol nyelv hegemóniája?

Ezekről is szó esik podcastunkban, ahol Medgyes Péterrel, az ELTE BTK professor emeritusával beszélget Fehérvári Anikó. A beszélgetés apropóját az Educatio ’Globalizáció’ számában megjelenő ’Az angol nyelv és a globalizáció’ tanulmány adta.

Érdekli a téma? Ezeket ajánlja Medgyes Péter:

 • ETHNOLOGUE (2022) Languages of the World. (25th edition). D. M. Eberhard, G. F. Simons & C. D. Fennig (eds.). Dallas, SIL International.
 • EUROBAROMETER (2012) Europeans and their Languages. Brussels, European Commission.
 • EUROSTAT (2016) Foreign Language Learning Statistics. Brussels, European Commission.
 • EURYDICE (2017) Key Data on Teaching Languages at School in Europe. Brussels, European Commission.
 • GRADDOL, D. (2006) English Next: Why Global English May Mean the End of ‘English as a Foreign Language’. London, British Council.
 • MEDGYES P. (2017) The Non-native Teacher. (Updated and revised 3rd edition.) Callander, Swan Communication Ltd.
 • ÖVEGES E. & CSIZÉR K. (eds. 2018) Vizsgálat a köznevelésben folyó idegennyelv-oktatás kereteiről és hatékonyságáról. Budapest, Oktatási Hivatal.
 • PHILLIPSON, R. (1992) Linguistic Imperialism. Oxford, Oxford University Press.
 • WIDDOWSON, H. G. (1994) The ownership of English. TESOL Quarterly, Vol. 29. No. 2. pp. 377–389.

A két lábon járó neveléstörténet (a beszélgetés hossza: 46:09 p)

Dr. Nádasi Mária nem régiben vette át gyémánt diplomáját. Ebből az alkalomból beszélgetett vele Dr. Szabolcs Éva szakmai életútjáról, a pedagógiához fűződő kapcsolatáról, a tanító- és tanárképzésről - vagyis az elmúlt 60 évről.


Ma már az a kérdés, ki tudja másképp (a beszélgetés hossza: 35:23 p)

Lannert Judit oktatáskutatóval (T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt.) beszélget Fehérvári Anikó a PISA 2022 mérésről, amiben már 83 ország vesz részt. Ez a covid időszak utáni első mérés, ami megmutatja, mekkora tudást veszíthetett a világ, nőnek-e az egyenlőtlenségek az országok között; s első abban is, hogy egy új területet, a kreatív gondolkodást is méri majd.

Ajánlott olvasnivalók:


4 évtized, 4 oktatáskutató, 4 tanulmány - születésnapi beszélgetés Halász Gábor oktatáskutatóval, az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének professor emertitusával - 1. rész (a beszélgetés hossza: 53.03 p)

4 évtized, 4 oktatáskutató, 4 tanulmány - születésnapi beszélgetés Halász Gábor oktatáskutatóval, az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének professor emertitusával - 2. rész (a beszélgetés hossza 36.43 p)

A beszélgetőtársak: Fehérvári Anikó, Széll Krisztián és Horváth László, akik az alábbi négy Halász Gábor tanulmány kapcsán beszélgetnek az elmúlt 40 év oktatáspolitikájának alakulásáról:


’Kell egy műhely..’ - az Educatio 2022 nyári, legfrissebb ’A tudomány expanziója’ című száma kapcsán beszélget Fehérvári Anikó Kováts Gergely egyetemi docenssel (Vezetéstudományi Intézet, Corvinus Egyetem) és Toarniczky Andrea egyetemi docenssel (Vezetéstudományi Intézet, Corvinus Egyetem). (A beszélgetés hossza 52.07 p)


’Megtalálni az egyensúlyt…’ - a pedagógia BA és a neveléstudomány MA képzés legjobb szakdolgozóival, Lőkös Laurával és Gáspár Bernadett-tel beszélget Fehérvári Anikó. (A beszélgetés hossza 20:11 p)